Gastro-intestinal flora stabil bir ekosistemdir. Buna rağmen bu sistem bazı nedenlerden dolayı değişebilir. Ağır metal birikimi olarak adlandırdığımız; sigara kullanımı, ağızda kullanılan metaller, dolgu ve aşılardaki civa, yiyeceklerle alınan metaller, mesleki koşullardan dolayı maruz kalınan metaller ve benzeri durumlar bu sistemi değiştirebilir. Bu haftaki blog yazımızda sizler için bağırsak florasının ağız ve diş sağlığını nasıl etkilediğini anlatacağız ve çözüm yollarını inceleyeceğiz.
Bağırsak Florası Ağız ve Diş Sağlığını Nasıl Etkiler?
Bağırsak florasının ağız ve diş sağlığına nasıl etki ettiğini şu şekilde maddeler halinde sıralamamız mümkündür;
- Ağız florasında yaşayan mikroorganizmaların cinsi değişir.
- Diş eti hastalıklarının oluşmasına neden olur.
- Bağırsak florası tarafından sentezlenen K ve B vitamini azaldığında diş eti kanamaları görülür.
- Vitamin eksikliği meydana gelir ve bu durum; dudakların çatlamasına, diş etlerinde kanama görülmesine ve dil renginde değişikliğe neden olur.
- Tükürüğün içinde bulunan IGA bağırsak florasının değişimi ile birlikte etkilenir. Bu durum ağzın da savunma mekanizmasında değişikliğe neden olur ve ağız içindeki patojen bakterilerin sayısı artar.
- Tükürüğün içindeki bikarbonhidratların oranı, bağırsak florasının değişimi ile birlikte değiştiği için ağız içindeki asidik ortam artar. Bu da daha fazla çürük oluşumuna ortam hazırlar.
- Ağızda kullanılan restoratif malzemeler iyon salınımını artırır. Bu durum mukozanın koruyucu bariyerinin zayıflaması ile birlikte içeri girer. Ağızda alerji ve yanan ağız sendromu gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
- Bağırsak florasının bozulması ile birlikte tükürüğün içindeki Na, K, Ca ve Mg oranları da değişir ve bu oranların değişmesiyle birlikte tükürüğün yapısı değişir.
- Ağızda pamukçuk görülebilir.
Bağırsak Florasını Korumanın Yolları
Bağırsak floranızı ve dolaylı olarak ağız ve diş sağlığınızı korumak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır;
Dengeli ve Besleyici Beslenme
Bağırsak florasını desteklemek için lif açısından zengin gıdalar tüketmek önemlidir. Sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, baklagiller ve probiyotik açısından zengin gıdalar (yoğurt, kefir, turşu vb.) beslenme programınıza dahil edilmelidir.
Probiyotik Takviyeler
Probiyotikler, sağlıklı bağırsak bakterilerini desteklemeye yardımcı olabilir. Probiyotik takviyeleri, doğal olarak fermantasyon sürecinde oluşan besinleri (sarımsak, soğan, lahana, mayalanmış gıdalar vb.) veya probiyotik içeren takviyeleri kullanabilirsiniz.
Antibiyotikleri Dikkatli Kullanmak
Antibiyotikler, zararlı bakterileri öldürmek ile birlikte, sağlıklı bağırsak florasını da etkileyebilir. Antibiyotik kullanımında doktorunuzun talimatlarına uyun ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının.
Stres Yönetimi
Stres, bağırsak sağlığını etkileyebilir. Stres yönetimi teknikleri, yoga, meditasyon, derin nefes alma egzersizleri gibi aktivitelerle stresi azaltmaya çalışın.
Su İçmek
Yeterli miktarda su içmek, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını destekler. Günlük olarak yeterli miktarda su tüketmeye özen gösterin.
Alkolden ve Sigaradan Uzak Durmak
Alkol ve sigara, bağırsak sağlığına zararlı olabilir. Bu nedenle, bağırsak florasını korumak için bu alışkanlıklardan uzak durmaya çalışın veya mümkünse bırakın.
Probident Clnc 3’lü Kür’ün Bağırsak Florası Üzerinde Etkisi
‘’Sağlık ağızda başlar’’ mottosu ile hareket edilerek tasarlanmış Probident Clnc 3’lü Kür, 3 sene süren Ar&Ge çalışmaları sonucunda elde edilmiştir. Bağırsağa yerleşen her mikroorganizma ağızdan geçerek mideye, oradan da bağırsaklara yerleşir. Probident Clnc 3’lü Kür bağırsak florası üzerinde etki ederek ağız ve diş sağlığında rol oynar. Probident Clnc 3’lü Kür hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.